Japojen kalenteri

tiistai 12. tammikuuta 2016

Partiovinkki: rinkan osto

Partiolainen tarvitsee rinkan viimeistään silloin, kun tarpojakausi alkaa. Rinkka on repun tapainen kantolaite, jossa on metallivahvisteinen selkäosa ja paksu lantiovyö jakamassa kuormaa lantiolle. Pienimmät rinkat ovat 40-litraisia, ja isoimmat menevät jopa yli sadan litran.

Tässä postauksessa käyn läpi sitä, millainen rinkka kannattaa hankkia. Muut partiolaiset ovat tervetulleita ottamaan kantaa vinkkeihini. Yleensä retkivarusteista on monta mielipidettä ja useampi kuin yksi totuus.

1) Rinkkatyypit
Ennen vanhaan kaikki rinkat olivat putkirunkoisia, mutta nykyään valmistetaan lähinnä anatomisia malleja.

Putkirunkoinen rinkka on se perinteinen malli, jossa rinkan runko muodostuu putkikehikosta, ja säilytysosa on kiinnitetty siihen. Putkirinkka usein vetää enemmän tavaraa litramääräänsä nähden, koska siinä on paremmat "ylipakkausmahdollisuudet". Putkirunkoinen rinkka on myös helpompi asettaa pystyyn puuta vasten – mutta siihen ne edut sitten loppuvatkin.

Anatomisessa mallissa on litteät alumiinivahvikkeet rinkan selkäosan sisällä, eli runko on integroitu säilytysosaan. Anatominen rinkka on yleensä kevyempi ja ergonomisempi, ja siinä on paremmat säätömahdollisuudet.

2) Rinkan koko
Rinkan koot määritellään litroissa. Karkea jako on tämäntyyppinen:
  • 40 litraa: sopii partiotaitokisoihin ja yhden yön kevätreissuille. Sudenpentu voi saada viikonlopunkin kamat mahtumaan 40-litraiseen rinkkaan kesäaikaan.
  • 50–60 litraa: sopii viikonloppureissuille. Sudenpentu voi saada jopa viiden päivän kamat mahtumaan rinkkaan, jos majoitutaan leirikeskuksessa. Tämä koko on aikuisillakin yleinen keskipitkillä vaelluksilla, kunhan osaa elää niukasti.
  • 70–80 litraa: sopii partiolaisen käyttöön viikon kesäleirille. Aikuinenkin voi pärjätä tällä koolla viikon, jos leirillä ei vaadita kovin paljoa oheistarvikkeita. Tämä rinkkakoko on yleinen myös pitkillä vaelluksilla.
  • 90– litraa: sopii viikon ulkomaanleireille, pitkille suurleirirupeamille – ja miksei pitkiin vaelluksiinkin, jos jaksaa kantaa paljon tavaroita.
Rinkan koko määräytyy tietenkin sen mukaan, paljonko partiolainen tarvitsee tavaraa mukaansa. Jos kuljettaa mukanaan runsasta kuvauskalustoa, laajaa ensihoitoarsenaalia tai isoa kasaa iltaohjelmamateriaalia, kannattaa valita mieluummin iso rinkka. Useimmilla aikuispartiolaisilla on ainakin kaksi rinkkaa: pienempi viikonloppuihin ja jättikokoinen suurleireille.

Jos on varaa vain yhteen rinkkaan, osta mieluummin liian iso kuin pieni. Sitä ei ole pakko pakata täyteen, mutta liian pieni rinkka on mahdoton käytännössä.

Yleensä makuupussi ja makuualusta kiinnitetään remmeillä rinkan ulkopuolelle, joten ne eivät ole viemässä litratilaa vaatteilta ja muilta varusteilta.

3) Muuta huomioitavaa rinkasta

Rinkan pitää kestää kunnollista käyttöä. Tarkista, että saumat on ommeltu vähintään kaksinkertaisella ompeleella. Kankaan pitää olla tuhtia, eikä tavallinen ohut reppukangas riitä.

Rinkassa pitää myös olla hyvät kiinnitysmahdollisuudet. Rinkan ulkopuolelle viritetään usein makuualustaa, makuupussia, kirvestä ja sahaa, joten remmeille pitää olla riittävästi kiinnityspaikkoja. Varusteet pitää saada kiinni vähintään kansiläppään ja alaosaan – ja mieluusti vielä sivuillekin tai takaosaan pystyyn.

Jos ostat yli 60-litraisen rinkan, kannattaa tarkistaa, että rinkassa on irrotettava välipohja ja "sisäänkäyntiaukko" myös alhaalla. Näin tavaroihin pääsee helposti käsiksi, eikä rinkka ole vain päältä täytettävä ahdas kaivo. Jos isossa rinkassa ei ole erillistä alaluukkua, myös pitkät, koko sivun avaavat vetoketjut käyvät hyvin.

Rinkan turvallisuustekijöitä ovat kirkas väri ja heijastimet. Jos heijastimia ei ole valmiina, niitä on helppo ommella rinkkaan kiinni kotonakin. (Älä hanki heiluvaa heijastinta, vaan ompele kankaisia kiinni rinkkaan eri puolille.)

Rinkan pitää kestää vettä. Tämän voi hoitaa kolmella tavalla:
  1. Osta vedenkestävä rinkka. Huono puoli on se, että vedenkestävyyspinnoite voi kulua pois vuosien varrella.
  2. Osta rinkka, jossa on integroitu sadesuoja. Se on usein sadekangas, joka vedetään vetoketjutaskusta esiin ja rinkan yli.
  3. Osta rinkkaan irrallinen sadesuoja. Se on kevyt ja helpoin kuivata.
Rinkan voi vallan hyvin ostaa käytettynä. Laadukas rinkka kestää vanhemmilta lapsille. (Oman rinkkani olen saanut 17-vuotislahjaksi, eli se on iältään vaatimattomat 23 vuotta.)

Jos haluat tietää suosituksia rinkkamerkeistä, kysy kokemuksia omilta johtajiltasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!